3 Eylül 2008 Çarşamba

Yeni! Aslolan 'As-a-lolan'dır!

Herkesin kendi için önemli saydığı şeyler vardır. Sayılmaya başlasa belki dünyadaki tüm varlıklar sayılmak zorunda kalır, çünkü her zaman bir şey birileri için önem arz eder. Her zaman seçilebilen bir ‘şey’ vardır başına ‘aslolan’ getirilebilen.

Yedi yazar kendi ‘aslolan’larını aramak için bir seyahate çıktı. Bir kişinin kendi bakış açısıyla çektiği on bir fotoğrafın içinden kendi önemsedikleriyle çıkmaya çalıştılar. Bu on bir fotoğrafın hikayedeki kullanılış sırasını da kendileri belirlediler. Fotoğraflar aynıydı belki ama ortaya yedi ayrı bakış açısı ve yedi ayrı sıralamayla yazılmış metinler ortaya çıktı.

Metinleri yazma süresi on yedi gün, her bir fotoğraf ile ilgili yazılması istenen azami cümle sayısı beşti aslında. Ancak bazı yazarlarımız için ‘aslolan’ kuralları esnetmek olduğundan projenin de katı kuralları olmadı. Zaten istenen farklı bakış açılarıysa ve yazanlar birbirinden farklı üsluplara, yaşantılara, kişiliklere sahipse bu da gayet beklenen bir durumdu.

‘Aslolan’ları aramaya karar verdiğimizde fark ettik ki hep asal sayılarla uğraşıyoruz istemeden. (7 kişi, 11 fotoğraf, 5 cümle, 17 gün) Üstüne bir de bu birbirinden bağımsız metinlerin asallığını düşünürsek… Sonucunda proje AS-A-LOLAN adını aldı.

İşte bu kitap kendi ‘aslolan’larını asallıkların içinde yansıtanların oluşturduğu bir üründür. As-a-lolan da zaten kitabın kendisidir. (Önsöz'den)

Hiç yorum yok: